Skip to main content
Top of the Page

Medewerkers betrekken: van dictatuur naar kwaliteitscultuur

  • Continu verbeteren
  • Kwaliteitscultuur
  • Ledencontent
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: November 29

In tijden van constante verandering, agility en onzekerheid, moet je kunnen rekenen op je collega's. Maar hoe kan je ze gemakkelijk betrekken? Tot waar gaat de gedeelde verantwoordelijkheid? Hoe voorkom je enkelrichtingsverkeer? Ontdek hieronder enkele tips.

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

Iedereen op dezelfde lijn

 

We werken meer van thuis uit, moeten rekening houden met constante veranderingen, daarenboven komt er voor velen nog de druk bij van interne en externe audits. Hoe geraken we nog vooruit? En vooral, hoe krijgen we iedereen mee? 

Je waarden en visie visueel overbrengen kan je al een heel eind vooruitbrengen om de cultuur van je organisatie onder handen te nemen. Dat kan zowel op een fysieke als een digitale manier:

  • Denk na over een toolbox: hierin kan je visuele clues steken die je helpen om je waarden bij iedereen over te brengen
  • Vergeet niet stil te staan bij de fun-factor: hou je collega's geboeid door gebruik te maken van gamification, quizes, ea om de interactiviteit hoog te houden
  • Blijf communiceren! Korte communicatie met duidelijke boodschappen waarbij je stil staat bij successen kunnen belangrijker zijn dan je denkt!

 

Gedeelde verantwoordelijkheid

 

Met een dictatuur veroorzaak je enkel wantrouwen en verdeeldheid. Top to bottom werken kan maar werken als er mogelijkheid bestaat tot bottom up input. Daarbij is het een goed idee om zoveel mogelijk contact op te zoeken met collega's die over een uitvoerende rol beschikken.

Het kan niet de bedoeling zijn om iedereen te betrekken bij de documentatie en standaardisering, maar wat je wel moet proberen te bekomen is dat men dezelfde taal spreekt als het om kwaliteit in de organisatie gaat. Probeer in samenspraak te werken aan kleine verbeteringen waar de processen stroppen. 

Enkele zaken om bij stil te staan:

  • Probeer met open ogen doorheen je organisatie te gaan.
  • Wat vroeger niet lukte, kan nu misschien wel!
  • Probeer rustig te challengen waar mogelijk
  • Vermijd een wij - zij situatie in gesprekken.
  • Probeer iedereen op dezelfde hoogte te krijgen in het zoeken naar een oplossing
  • Problemen zijn in de meeste gevallen niet te wijten aan slechte wil, onwetendheid daarentegen...

 

Waar ligt de grens? 

 

Kwaliteit wordt nog steeds heel vaak gezien als een papiermolen. Toch is het belangrijk om de faciliterende rol te onderstrepen. Samenwerking, gedeelde verantwoordelijkheid en goede communicatie kunnen bijdragen aan de kwaliteitscultuur van je organisatie. Als manager van de kwaliteit binnen de organisatie, is het belangrijk om deze ten allen tijde te bewaken.

Als het risico hoog is, is het belangrijk om na te denken over risk acceptance. Als de kwaliteit onder druk komt te staan, kan dit dienen als noodoplossing. Belangrijk is ook om dit met het management door te nemen.

Klachten of incidenten zijn hierbij goede bewijsstukken om duidelijk te maken waar de lijn getrokken kan worden.

 

 

Dank aan alle aanwezigen tijdens de Task Force organisatieontwikkeling die dit artikel mee hielpen waarmaken. Ben je ook benieuwd naar de opties van het netwerk? Ga dan zeker een kijkje nemen op onze 'events pagina'. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top